Нови касови апарати в съответствие с изискванията на Наредба № Н-18 в началото на декември

Posted on Posted in Новини

След като в края на септември промените в Наредба № Н-18, с които се въвеждат редица нови изисквания към фискалните устройства, бяха обнародвани в Държавен вестник, приходната агенция предостави на заинтересованите лица възможност да проверят дали касовият им апарат отговаря на разпоредбите или се нуждае от подмяна.

В случай, че такава е необходима, новите устройства ще бъдат на пазара до 40 дни, уверяват днес от НАП след проведени срещи с Българския институт по метрология, мобилните оператори в страната, разработчиците на съответните софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации.
От агенцията очакват в рамките на първото десетдневие на декември на пазара вече да има налични количества от 12 нови модела касови апарати, преминали тестове в БИМ. Регистрираните по ЗДДС търговци ще трябва да приведат устройствата си в съответствие с нормативните разпоредби до края на март 2019 г., а за нерегистрираните срокът е до края на юни.

От данъчната администрация припомнят, че причината за въвеждането на засилен контрол при отчитането на търговските обороти са годишни загуби за хазната в размер на над 330 млн. лв., причинени от укриване на приходи и манипулиране на фискални системи.

Източник: https://www.news.inbalance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *